Acces:

- cu mașina: 75 km de la Arad (DN 7B), 128 km de la Timișoara

- cu trenul: puteți ajunge la Băile din Orosháza și cu trenul, dar va trebui să schimbați mijloacele de transport de 2 ori și astfel călătoria va dura considerabil mai mult. După ce coborâți în gara din Békéscsaba, urcați în trenul spre Szeged (de la linia 2A la ora 7.31 sau de la linia 5A la ora 10.31) și coborâți la Orosháza (la 7.27 sau la 10.26) .

Deva
Timișoara
Arad
Békéscsaba
Orosháza

5.24
6.557.188.26
6.00

9.0210.1811.26

După ce ieșiți din Gara Orosháza o luați la dreapta și mergeți până la Autogara Orosháza (circa 400 metri, 5-10 minute de mers pe jos). Cursele pleacă în fiecare oră spre Gyopárosfürdő, cartierul balnear al orașului: autobuzul nr. 2 de la peronul 10 (biletul costa 180 forinti - circa 2,7 lei).


Băile termale de la Orosháza sunt situate la 75 de kilometri de Arad, ruta cea mai convenabilă cu maşina fiind: Arad – Vama Turnu - Bătania - Orosháza.

La o distanță de 3-4 km de centrul orasului Orosháza, într-o rezervație naturală pe marginea lacului Gyopáros, se găsește Centrul Wellness și Complexul de băi Gyopárosfürdő; loc de odihnă, de multe ori amintit ca Perla Câmpiei Maghiare. Sistemul format din 3 lacuri este cunoscut înca din anul 1869, fiind folosit în scopuri terapeutice pentru băi cu efecte de vindecare.

Strandul vazut de pe Lacul Gyoparos

Piscine exterioare terasa Aquapark

Biletul cu preț întreg la băile termale costă 25,50 lei (1700 de forinți), un bilet care asigură acces la băile termale și zona de agrement costă 45 lei (3000 de forinți), iar pentru complexul de saune, doritorii mai trebuie să plătească 16,50 lei (1100 de forinți). Pensionarii, studenții, familiile cu copii și grupurile beneficiază de reduceri. Biletul de intrare pentru copii sub 14 ani costă 7,5 lei (500 de forinți); dacă sunt însoțiți de un adult, iar copiii sub 4 ani pot intra gratuit.

Bazin termal Oroshaza Gyoparosfurdo

Aquapark Oroshaza Gyoparosfurdo

Aquapark Oroshaza Gyoparosfurdo 2

Apa alcalină, bogată în carbonați a ștrandului și a băilor termale din Centrul Wellness Gyopárosfürdő este eficientă în tratamentul afecțiunilor sistemului osos, al aparatului locomotor, reumatismului și al bolilor ginecologice. Ajută în perioadele de convalescență, după accidente sau în perioadele de recuperare, dar există și contraindicații; în cazul bolilor cardiace, hipertensiunii, bolilor infecțioase, tumorilor, maladiilor venerice sau pentru femeile însărcinate. Înainte de a pleca la băi este bine să vă consultați cu medicul Dvs. de familie sau dacă vă aflați deja la băi, puteți cere sfatul personalului medical angajat. Centrul dispune de numeroși medici balneari, specialiști în fizioterapie și electroterapie care oferă servicii medicale complexe.

Apa termală provine de la o adâncime de 670 de metri și a fost omologată oficial ca apă cu proprietăți curative în anul 1999. La suprafață, apa are o temperatură de 47 °C, iar în bazine de circa 34 °C.

Turnul de apa din parcul Bailor Oroshaza

Centrul Wellness Gyopárosfürdő, supranumit și cartierul de odihnă din Orosháza, a fost construit pe o suprafață de 6000 mp.și este deschis permanent, în fiecare zi a anului, începând cu luna Mai 2004. Centrul dispune de echipamente complexe și oferă servicii deosebite. În zona de agreement din centrul Wellness vă puteți bucura de bazinele cu apa termală (4 piscine interioare si 3 piscine în aer liber), iar cei curajosi pot savura coborârea pe cele două tobogane, în bazinul cu valuri si hidromasaj.

Piscina natatie Oroshaza Gyoparosfurdo

Bazin termal interior

În zilele de sâmbătă puteți face băi în nocturnă, programul fiind prelungit până la ora 24. În restul zilelor este deschis între orele 10 și 20. La partea de băi termale; de luni până vineri, aveți acces începând cu ora 8 până la ora 20. Sunteți rugați să părăsiți bazinele până la ora 19.30.

Ștrandul amplasat într-un parc de 20 hectare dispune de 5 bazine în aer liber. Aceasta zonă a complexului este deschisă doar pe timpul de verii, începând cu 20 mai până în 15 septembrie. Pe toată suprafața complexului balnear veți găsi inscripții și tăblițe indicatoare în limba română.

În timpul sezonului estival, în parcul băilor sunt organizate numeroase concerte cu participarea unor artiști renumiți în Ungaria si nu numai. Când vă plictisiți de bălăceală, puteți să luați o pauză și să închiriați bărci sau hidrobiciclete cu care să vă plimbați pe lac, eventual; puteți lua parte la o partidă de pescuit. Practicanții de sport au la dispoziție terenuri de volei, terenuri de handbal și un teren de fotbal cu gazon.



Distracția continuă la Sauna Parc cu zece cabine, printre care cabinele cu saună uscată sau umedă, aromoterapie, cromoterapie, meloterapie. Sauna Parc este unul din elementele originale ale Băilor Gyopáros. Aici puteti alege sauna, biosauna, baia aromată, terapia luminoasă, dar și danarium, băi reci sau jacuzzi. Începând din septembrie până în mai se organizează sesiuni de saună în fiecare sfârșit de săptămână.

Dacă vi se face foame, găsiți un restaurant cu autoservire, pe partea stângă, imediat după intrarea principală în Băi. Mai sunt și altele, situate în vecinătatea turnului de apă din incinta ștrandului. Acestea sunt deschise după data de 1 mai. Vis-á-vis de intrarea principală la Băi găsiți un restaurant deschis tot timpul anului cu mâncare delicioasă și porții foarte mari, dar prețurile sunt puțin cam piperate și meniul nu este recomandabil celor care țin dietă. Daca doriți un prânz bun la prețuri accesibile; faceți o plimbare de cinci minute până la ieșirea dinspre lac a parcării situate în stânga intrării principale a Băilor; unde veți putea servi meniul zilei cu 2-3 feluri de mâncare și o sticlă de apă minerală la 800-1250 forinți (12-19 lei, la restaurantul Hotelului Napsugár).

Bazin exterior strand

Pentru cei cu o condiție fizică foarte bună, în anul 2014, la o distanță de 800 de metri de Băi, pe o suprafață de 50 de hectare a fost deschis Parcul de aventuri Gyopáros. Acesta vă așteaptă în fiecare vikend, de vineri pană duminică, cu trasee presărate cu obstacole care vă vor testa priceperea și dexteritatea, tiroliană, pasaje suspendate între copaci, perete pentru escaladă și alte atracții. Există chiar și un mini traseu amenajat pentru copii; cu obstacole minore, trambulină, pod suspendat și elemente de joacă. Biletul de acces costă 33 lei (2200 de forinți) pentru adulți și 15 lei (1000 de forinți) pentru copii.

Pe partea dreaptă a drumului care duce spre centrul orașului, la o distanță de 800 de metri de Băi, veți găsi Centrul sportiv Gyopár, unde puteți juca bowling sau billiard, zilnic, până la ora 22.

Lacul Gyoparosfurdo

Lac Gyoparosfurdo Oroshaza 2

Loc odihna langa lac

Dacă doriți să cumpărați produse de uz curent găsiți un magazin de tip ABC peste drum de intrarea principală la Băi. Pentru prețuri mai mici va trebui să vă deplasați până în centrul orașului. Dacă nu aveți mașină personală, puteți apela la trenulețul turistic care pleacă spre centru odată la două ore în timpul sezonului, sau în extrasezon puteți lua autobuzul nr.2 din fața haltei MAV (CFR) aflată la cinci minute de mers pe jos pornind de la intrarea principală a Băilor. O călătorie până în centru durează circa 10 minute și costă 180 forinți (2,7 lei).

Halta MAV CFR Gyoparosfurdo Oroshaza

Intrarea principala Baile Gyoparosfurdo

După data de 15 iunie aveți posibilitatea să faceți o plimbare până în Piața centrală a orașului cu trenulețul turistic. Acesta pleacă zilnic din fața intrării principale a Băilor Gyopáros la orele 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30 și se întoarce din Piața centrală la orele 10:30, 12:30, 14:30, 16:30, 18:30 și 20:30.

Piata Centrala Oroshaza

Piata Centrala Oroshaza 2

Orosháza este un orășel cochet în județul Békés cu o populație de circa 30.000 de locuitori și are cam tot ce-i trebuie unui oraș: un muzeu, o galerie de artă, sală de teatru, sală de concerte, bibliotecă, post local de televiziune, serviciu de taximetrie, un spital, 7 dispensare medicale, 8 farmacii, 4 oficii poștale, 8 filiale bancare, iar începând cu anul universitar 2011/2012, un Institut de învățământ superior din Budapesta și-a deschis aici o filială. Singura clădire cu statut de monument istoric din oraș este Biserica Evanghelică, construită între anii 1777 și 1830. 

Biserica evanghelica Oroshaza

În fața Liceului Táncsics este amenajat un parc memorial inaugurat cu ocazia aniversării a 250 de ani de la recolonizarea orașului de după ocupația otomană, iar în curtea fostului Turn de apă veți găsi un muzeu unicat, dedicat istoriei alimentării cu apă, care prezintă toate tipurile de fântani utilizate în ultimele sute de ani. 

Liceul Tancsics Oroshaza

Muzeul fantanilor Oroshaza

Piața centrală a orașului a fost reamenajată în urmă cu câțiva ani, iar în mijlocul ei a fost amplasat un monument din sticlă, iluminat în mod original în timpul serii. Ca un fapt inedit; cu excepția parcărilor de langă Băi, toate parcările din oraș sunt gratuite.

Complexul balnear dispune și de un camping pentru rulote, deschis începând cu 2 iunie. Pentru cazare găsiți suficiente pensiuni și hoteluri în apropierea ștrandului, dar și în oraș.

Monument sticla Piata Centrala Oroshaza